Imieninowa Karpatka !

20150726_100937

 

Dzisiaj śle Wszystkim Moim Imienniczkom Wszystkiego Najlepszego bo dziś jest Nasze małe święto. Powinniśmy być zatem rozpieszczane, aż do rozpłynięcia się ! : ) Daaaawno nie jadłam karpatki i uznałam, że to świetna okazja, żeby je upiec. Zaczęłam w sobotę, ale burza pokrzyżowała moje plany….Masa się ścieła i z wykończeniem czekałam do niedzielnego poranka. Jak wiadomo dziś różnie jest ze sklepami i większość z nich obok Mnie było albo zamknięte albo nie mieli śmietanki słodkiej, którą chciałam wykorzystać na bitą śmietanę (nie chciałam już ryzykować z masą budyniową). Po długich i nie sprzyjających pogodowych warunkach udało mi się znaleźć brakujący składnik i wzięłam się do pracy ! : )

Składniki:

0,5 l śmietany 30% lub 36% ,

2 saszetki śmietany fix,

250 ml wody,

1 szklanka mąki pszennej,

125 g margaryny,

5 jajek.

Najpierw wodę gotujemy z margaryną, następnie garnek ściągamy z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodajemy mąkę i znów stawiamy na gaz garnek, aby gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 3 minut ( ciasto musi być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodajemy po jednym jajku. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do dwóch takich samych prostokątnych form Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem ok 30-40 minut do uzyskania złocistego koloru. Pamiętajmy, że ciasto musi być dobrze wysuszone. W czasie pieczenia ciasta miksujemy bitą śmietanę z dwoma saszetkami śmietanki fix aż to uzyskania sztywnej konsystencji. Po ostygnięciu upieczonego ciasta przekładamy je masą z bitej śmietany.

Smacznego słodkożercy ! : )

Informacje o mufin.bakery

Zaczęło się dosyć banalnie bo na studiach. Raz jadło się zdrowo, a raz nie a czasem i w ogóle, jak to w biegu bywa. Często eksperymentowało się, by stworzyć COŚ z niczego, nie raz dania nie wychodziły mimo wielokrotnych prób, ale praktyka czyni Mistrza, prawda? Na szczęście mamy mają mnóstwo książek kucharskich, które stają się inspiracją. No chyba, że upieczesz ciasteczka maślane prosto z Turcji i padniesz na cukrzycę...Tak, nie wszystkie przepisy są dobre dla Naszych żołądków... Ale warto próbować nowych smaków i przepisów. Wielokrotnie ponosiłam porażki korzystając z dostępnych przepisów, stąd je zaczęłam modernizować pod siebie, aby faktycznie wychodziły. Pamiętajmy, że każdy z Nas ma inne naczynia, inne kuchenki i piekarniki, stąd odmierzanie poszczególnych składników bywa często kluczowe. Tak oto zrodził się pomysł stworzenia bloga.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasto i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Imieninowa Karpatka !

  1. ~gin pisze:

    Mmm, pyszności :) Mój C. uwielbia karpatkę, muszę mu kiedyś w końcu upiec…
    Najlepsze życzenia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>