Herbatnikowo-cytrynowa tarta z mascarpone, bitą śmietaną i letnimi owocami !

Przechwytywanie

Nastała nieustająca fala upałów, która niemiłosiernie grzeje i zniewala Nas swoją temperaturą. Pamiętajmy więc koniecznie, żeby pić dużo wody w ciągu dnia i unikać dłuższych posiadów w słońcu :) Nasze zwierzaki też będą Nam wdzięczne za świeżą, zimną wodę i dostęp do cienia, chłodniejszego miejsca, jak i za zabawę w rzece,jeziorze. Ciężko jakiemukolwiek ciastu, a przede wszystkim tym z masą utrzymać się w szyku w takie upały, stąd postanowiłam wykorzystać herbatniki i owoce na lekki i smaczny deser. 

Składniki:

paczka suchych maślanych herbatników,

150g masło,

owoce,

mascarpone,

cytryna,

śmietana 30% lub 36%.

Najpierw rozgniatamy herbatniki w blenderze albo ręcznie tłucząc je w  foliowym woreczku np wałkiem na jak najmniejsze kawałeczki. Mieszamy je z roztopionym masłem i sokiem z cytryny i wykładamy np na tortownicę ówcześnie wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. I teraz mamy dwie opcję:

I. Jeśli mamy czas to tak zrobiony spód odkładamy do lodówki na 6h lub całą noc i czekamy, aż się zwiąże i stwardnieje.

II. Jeżeli nie chce Nam się czekać możemy ustawić piekarnik na 180 stopni i piec spód przez ok 15 minut.

Ubijamy najpierw bitą śmietanę, by na końcu dodać do niej mascarpone i wyłożyć nią Nasz ówcześnie ostudzony lub schłodzony spód tarty. Jako dekorację na wierzch i dla smaku możemy nałożyć owoce, ja wybrałam borówki i maliny .

Smacznego !

Informacje o mufin.bakery

Zaczęło się dosyć banalnie bo na studiach. Raz jadło się zdrowo, a raz nie a czasem i w ogóle, jak to w biegu bywa. Często eksperymentowało się, by stworzyć COŚ z niczego, nie raz dania nie wychodziły mimo wielokrotnych prób, ale praktyka czyni Mistrza, prawda? Na szczęście mamy mają mnóstwo książek kucharskich, które stają się inspiracją. No chyba, że upieczesz ciasteczka maślane prosto z Turcji i padniesz na cukrzycę...Tak, nie wszystkie przepisy są dobre dla Naszych żołądków... Ale warto próbować nowych smaków i przepisów. Wielokrotnie ponosiłam porażki korzystając z dostępnych przepisów, stąd je zaczęłam modernizować pod siebie, aby faktycznie wychodziły. Pamiętajmy, że każdy z Nas ma inne naczynia, inne kuchenki i piekarniki, stąd odmierzanie poszczególnych składników bywa często kluczowe. Tak oto zrodził się pomysł stworzenia bloga.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasto i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Herbatnikowo-cytrynowa tarta z mascarpone, bitą śmietaną i letnimi owocami !

  1. ~GSMLL pisze:

    Przepis wart wypróbowania.

    Zapraszam na stronę polskiej mikronacji: http://www.republic-of-gsmll.za.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>