Soczysty kurczak w cytrynie i bazylii

chicken

 

Nadszedł czas, żebym również z Wami podzieliła się przepisem, który jakiś czas temu zastosowałam we własnej kuchni. Na początku podeszłam sceptycznie do połączenia cytryny i kurczaka, ale w praktyce wyszło to przepysznie. Pamiętajmy przy wybieraniu kurczaka, że im bardziej skóra jest żółta tym bardziej kura jest z chowu wiejskiego – to znaczy, że mięso jest nie tylko zdrowsze ale i smaczniejsze : )

Składniki:

jeden cały kurczak,

dwie cytryny,

czosnek niedźwiedzi,

przyprawy do smaku,

bazylia.

Kurczaka przed rozkrojeniem dokładnie płuczę w zimnej wodzie. Nożem dokładnie dzielę mięso aby otrzymać skrzydełka, nóżki oraz piersi kurczaka. Następnie delikatnie papierem ręcznikowym osuszam mięso, później natrzeć je czosnkiem niedźwiedzim, solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowane mięso wkładam do naczynia żaroodpornego, całość skrapiam odrobiną soku z cytryny. Piekarnik nagrzewam do 180-190 stopni (termoobieg). Przed włożeniem kurczaka wkładam na wierzch ćwiartki cytryny.  Piekę tak przygotowane mięso około godziny, po wyjęciu dodaję na wierzch kilka listków bazylii .

Smacznego ! : )

Informacje o mufin.bakery

Zaczęło się dosyć banalnie bo na studiach. Raz jadło się zdrowo, a raz nie a czasem i w ogóle, jak to w biegu bywa. Często eksperymentowało się, by stworzyć COŚ z niczego, nie raz dania nie wychodziły mimo wielokrotnych prób, ale praktyka czyni Mistrza, prawda? Na szczęście mamy mają mnóstwo książek kucharskich, które stają się inspiracją. No chyba, że upieczesz ciasteczka maślane prosto z Turcji i padniesz na cukrzycę...Tak, nie wszystkie przepisy są dobre dla Naszych żołądków... Ale warto próbować nowych smaków i przepisów. Wielokrotnie ponosiłam porażki korzystając z dostępnych przepisów, stąd je zaczęłam modernizować pod siebie, aby faktycznie wychodziły. Pamiętajmy, że każdy z Nas ma inne naczynia, inne kuchenki i piekarniki, stąd odmierzanie poszczególnych składników bywa często kluczowe. Tak oto zrodził się pomysł stworzenia bloga.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Kurczak i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>