Przepyszne domowe pierogi ruskie

dumplings

Trochę to trwało, ale po wielu próbach i wziętych naukach udało mi się dojść do perfekcji w robieniu ciasta na pierogi. Biorąc pod uwagę, że uwielbiam je było to dla Mnie duże osiągnięcie – koniec z grubym ciastem bez smaku ! : ) Mimo, że lubię je ze szpinakiem i ricottą i udało mi się nawet spróbować z ziemniaczanym farszem, to i tak nic nie przebije smaku domowych ruskich pierogów : )

Składniki:

500 g sera białego tłustego lub półtłustego,

500 g ziemniaków,

sól,

pieprz,

oliwa z oliwy,

cebula.

Farsz:

Zaczynamy od ugotowania wcześniej obranych ziemniaków w posolonej przez Nas wodzie. Po ugotowaniu do ich miękkości odcedzamy je i jeszcze gorące tłuczemy bardzo dokładnie na w miarę gładką masę. Następnie ser rozgniatamy (możemy uczynić do używając praski) widelcem i mieszamy go z ziemniakami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia się na maśle, smalcu lub oleju, by na końcu ją połączyć z ziemniakami i serem. Do smaku dodajemy do naszego nadzienia soli i pieprzu (pamiętajmy, że im mniej wyrazisty smak nadzienia przed ugotowaniem, tym mniej będziemy je czuć w smaku po ugotowaniu pierogów).

Ciasto:

W mące na stolnicy robimy wgłębienie do którego wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę soli oraz wody na tyle, aby udało nam się wyrobić ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż będzie ono elastyczne, odchodziło od ręki i nie kleiło się do stolnicy. W razie potrzeby podsypujmy ciasto mąką, gdyby było za rzadkie. Po wyrobieniu ciasta szklanką wycinamy kółka , na środek nakładamy po solidnej porcji farszu. Następnie składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układamy na ówcześnie podsypanej mąką stolnicy, deski etc. W międzyczasie gotujemy posoloną wodę z łyżką oleju w dużym garnku. Pierogi wkładamy do wody dopiero wtedy , gdy będzie wrzeć. Dopiero gdy zaczną one nam wypływać na powierzchnię, możemy jeden z nich spróbować czy już się ugotował, jeśli tak to wyjmujemy je cedzakiem na talerz. Pamiętajmy, żeby nie za dużo na raz wrzucać pierogów do gotowania bo wszystkie Nam się później skleją : )

Najczęściej pierogi podaję z usmażoną cebulą, skwareczkami lub podsmażonym kabanosem pokrojonym w małe kawałeczki.

Smacznego ! : )

Informacje o mufin.bakery

Zaczęło się dosyć banalnie bo na studiach. Raz jadło się zdrowo, a raz nie a czasem i w ogóle, jak to w biegu bywa. Często eksperymentowało się, by stworzyć COŚ z niczego, nie raz dania nie wychodziły mimo wielokrotnych prób, ale praktyka czyni Mistrza, prawda? Na szczęście mamy mają mnóstwo książek kucharskich, które stają się inspiracją. No chyba, że upieczesz ciasteczka maślane prosto z Turcji i padniesz na cukrzycę...Tak, nie wszystkie przepisy są dobre dla Naszych żołądków... Ale warto próbować nowych smaków i przepisów. Wielokrotnie ponosiłam porażki korzystając z dostępnych przepisów, stąd je zaczęłam modernizować pod siebie, aby faktycznie wychodziły. Pamiętajmy, że każdy z Nas ma inne naczynia, inne kuchenki i piekarniki, stąd odmierzanie poszczególnych składników bywa często kluczowe. Tak oto zrodził się pomysł stworzenia bloga.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierogi i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Przepyszne domowe pierogi ruskie

  1. ~kulinarna148 pisze:

    Uwielbiam pierogi ruskie, tak podane muszą być przepyszne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>