Słodkie truskawkowe i Czekoladowo-bananowe muffinki

20150829_111155

Z racji zbliżających się wielkimi krokami Moich urodzin postanowiłam upiec małe słodkości, żeby uczcić ten dzień. Nie tylko ja je lubię i jak się okazało moi znajomi również choć można od nich spokojnie dostać cukrzycy. Raz w roku nie zaszkodzi Nam taka bomba słodkości, w końcu Nam się należy : )

Składniki:

1,5 szklanki mąki np. poznańskiej,

2 tabliczki białej czekolady,

słodka śmietana 36%,

kisiel truskawkowy,

barwnik czerwony,

banan,

1 szklanka cukru,

3 czubate łyżki ciemnego kakao,

płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

1 szklanka mleka,

100g masła rozpuszczonego,

2 jajka.

 

Najpierw roztapiamy masło np w mikrofalówce i odstawiamy do ostudzenia. Następnie do miski wsypujemy i mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mleko i masło. Po wymieszaniu połowę ciasta odlewamy do drugiej miski i dodajemy kakao. Do pierwszej miski wsypujemy kisiel i dodajemy barwnik dla wzmocnienia różowego koloru. Tak przygotowane ciasto rozlewamy do foremki na muffiny.

  • najpierw wlewamy odrobinę różowej masy do foremki, tak aby móc położyć jedną kostkę białej czekolady i przykryć ją kolejną warstwą ciasta,
  • nakładając czekoladowe ciasto postępujemy podobnie jak w przypadku różowej masy, z tym, że do środka kładziemy plastry pokrojonego banana.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy Nasze muffinki ok. 25 minut. Pamiętajmy, żeby w 20 minucie pieczenia sprawdzić wykałaczką czy są one już upieczone, ale wciąż lekko wilgotne w środku. Po wyjęciu babeczek z piekarnika pozostawiamy je do ostudzenia, a w tym czasie wlewamy do garnka wody i gotujemy. W momencie wrzenia wody kładziemy na wierzch np. metalową miseczkę, do której wsypujemy pozostałą białą czekoladę. Po jej roztopieniu dolewamy odrobinę słodkiej śmietany, tak aby polewa była płynna, ale nie za rzadka. Teraz nie pozostaje Nam nic innego jak polać muffinki polewą i ozdobić najróżniejszymi posypkami.

Smacznego ! : )

Informacje o mufin.bakery

Zaczęło się dosyć banalnie bo na studiach. Raz jadło się zdrowo, a raz nie a czasem i w ogóle, jak to w biegu bywa. Często eksperymentowało się, by stworzyć COŚ z niczego, nie raz dania nie wychodziły mimo wielokrotnych prób, ale praktyka czyni Mistrza, prawda? Na szczęście mamy mają mnóstwo książek kucharskich, które stają się inspiracją. No chyba, że upieczesz ciasteczka maślane prosto z Turcji i padniesz na cukrzycę...Tak, nie wszystkie przepisy są dobre dla Naszych żołądków... Ale warto próbować nowych smaków i przepisów. Wielokrotnie ponosiłam porażki korzystając z dostępnych przepisów, stąd je zaczęłam modernizować pod siebie, aby faktycznie wychodziły. Pamiętajmy, że każdy z Nas ma inne naczynia, inne kuchenki i piekarniki, stąd odmierzanie poszczególnych składników bywa często kluczowe. Tak oto zrodził się pomysł stworzenia bloga.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Słodkie truskawkowe i Czekoladowo-bananowe muffinki

  1. ~gin pisze:

    Mmm, pyszności!
    Wszystkiego najlepszego :)

  2. ~Karolina ;)) pisze:

    Jakie apetyczne! Uwielbiam mufinki wszelkiego rodzaju. Niestety najbardziej te z kremem kiedy serce wyciąga po nie ręce, a rozum dba o ciała i zabrania. Ale co tam! :D

    • mufin.bakery pisze:

      Z kremem są tak puszyste jak chmurki, więc nie mogą być kaloryczne i nie zdrowe :D
      Wyglądają apetycznie a smakują jeszcze lepiej:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>