Czekoladowa rolada + ulubieniec tygodnia !

20150905_155626

Gościem dzisiejszego dnia jest…. pyszna czekoladowa rolada. Muszę przyznać, że gdyby nie mama nie powstałaby ona. Najczęściej robię zwykłe,proste bez dodatków ciasto drożdżowe, a jak rolady to tylko z mascarpone, bitą śmietaną i owocami. Tym razem zrobiłam drożdżową roladę z czekoladą, którą uwielbia moja mama, a wierzcie mi nie wiele ciast lubi. Rolada jest prosta do upieczenia i łatwa w przygotowaniu. Oczywiście najsmaczniejsza jest zaraz po upieczeniu kiedy jest gorąca z półpłynną czekoladą w środku, a więc nie ma co zwlekać trzeba jeść ! : )

Składniki:

4-5 łyżki kakao,

200 ml mleka,

1 jajko do posmarowania rolady przed pieczeniem,

110 g masła roztopionego,

100 g masła,

80 g cukru,

2 jajka,

20 g drożdży świeżych,

szczypta soli,

3,5 szklanki mąki pszennej.

Najpierw do małej miseczki wlewamy 2 łyżki mleka, drożdże i odrobinę mąki mieszając wszystko energicznie . Zaczyn odstawiamy na 15 minut, aż zacznie rosnąć. W miedzy czasie roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, jajka, resztę mleka, sól i zaczyn. Mieszamy wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodajemy mąkę, tak by ciasto było elastyczne i odchodziło od ręki ( nie może też być za gęste bo nie będzie puszyste). Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i starannie rozwałkowujemy. Na powierzchnię ciasta rozsypujemy kakao i równomiernie rozkładamy plastry masła (im więcej masła tym bardziej będzie płynna masa). Tak przygotowane ciasto zwijamy w roladę , smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy na blaszce do piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok 25-30 minut.

Smacznego ! : )

<  ULUBIENIEC TYGODNIA  >

20150906_154000

Cudo to kosztuje średnio 5 zł za duże opakowanie. Jest idealne do wypieków, jak i wymieszane z mlekiem i odrobiną cukru. Nie wyobrażam sobie bez niego piec ciasta czekoladowego. Kakao to jest bardzo aromatyczne i intensywne w smaku. Jak dla Mnie jest jednym z tych produktów, których nie może u Mnie w kuchni zabraknąć. A jak Wasze opinie na jego temat ?

Informacje o mufin.bakery

Zaczęło się dosyć banalnie bo na studiach. Raz jadło się zdrowo, a raz nie a czasem i w ogóle, jak to w biegu bywa. Często eksperymentowało się, by stworzyć COŚ z niczego, nie raz dania nie wychodziły mimo wielokrotnych prób, ale praktyka czyni Mistrza, prawda? Na szczęście mamy mają mnóstwo książek kucharskich, które stają się inspiracją. No chyba, że upieczesz ciasteczka maślane prosto z Turcji i padniesz na cukrzycę...Tak, nie wszystkie przepisy są dobre dla Naszych żołądków... Ale warto próbować nowych smaków i przepisów. Wielokrotnie ponosiłam porażki korzystając z dostępnych przepisów, stąd je zaczęłam modernizować pod siebie, aby faktycznie wychodziły. Pamiętajmy, że każdy z Nas ma inne naczynia, inne kuchenki i piekarniki, stąd odmierzanie poszczególnych składników bywa często kluczowe. Tak oto zrodził się pomysł stworzenia bloga.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasto i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Czekoladowa rolada + ulubieniec tygodnia !

  1. ~rategazelle pisze:

    ładnie w przekroju wygląda, I na pewno smaczniejsza od sklepowej buły :)

    • mufin.bakery pisze:

      Cieszę się, że Ci się podoba :) w smaku jest przepyszny, kruchy i mocno czekoladowy i tak zdecydowanie lepszy niż wersja sucha sklepowa :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>